Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto Pani Walewska*

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag tłuszczu ( 10 masła, 10 margaryny)
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Piana:

  • 4 białka
  • 30 dag cukru pudru
  • 16 dag orzechów włoskich
  • dżem (kwaśny)

Masa:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko

Sposób przyrządzenia:
Ciasto: Zagnieść składniki, ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 2h. Potem wyłożyć na blachę.
Piana: Ubić porządnie białka z cukrem. Na surowe ciasto położyć dżem, ubitą pianę i posypać całość rozkruszonymi orzechami.
Masa: Składniki na masę połączyć i ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z 1 kostką masła.
Ciasto z pianą piec w piekarniku ok 20-30 min w temp. 175 stopni. Ostudzone przekroić na połowę. Jedną połówkę posmarować masą, przełożyć drugą częścią. Schłodzić.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata

1 comment for “Ciasto Pani Walewska*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *